Hyppää sisältöön
Heini Aho: Ajatuksen huuhtomaa, 2024 (yksityiskohta) / Kuva: HAM/Sonja Hyytiäinen

Ajatuksen huuhtomaa

Sompasaari, Helsinki

Kuvataiteilija Heini Ahon Ajatuksen huuhtomaa levittäytyy Kalasataman Sompasaarta kiertäville pienille laiturisaarekkeille. Taiteilija tarkkaili saarekkeiden tunnelmaa, ominaispiirteitä ja käyttöä eri vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Havaintojen pohjalta syntyi viisi teosta, jotka ehdottavat erilaisia tapoja asettautua maiseman äärelle. Ahon mielikuvitukselliset veistoselementit yhdistyvät hiekkapuhallettuihin ja kaiverrettuihin teksteihin, jotka hän työsti yhteistyössä runoilija Virpi Vairisen kanssa.

Hengähdys -teoksessa simpukka kannattelee huomassaan pientä esineistöä, seuranaan kaiverrettu rakkolevä ja säe ”Ajatus kutsuu luokseen toista”. Saareke tarjoaa piilopaikan veden tuntumassa. Heini Aho huomasi, että usein siellä seisoo yksi ihminen, merelle katsoen.

Hellereaktio – ikuisen haukotuksen saari kehottaa: ”Tämän kohdan jälkeen voit haukotella”. Saarekkeen kaksi veistosta avautuvatkin haukotteluun. Tiikerin tassunpainauma muistuttaa vastapäisessä Korkeasaaressa asuvasta amurintiikeristä. Ahon mukaan saareke kutsuu lomapäivän viettoon ja toimii myös empatiaharjoitteena: missä kulkee haukotteluun samastumisen ja sen tartuttamisen raja?

Ylenevä -teoksessa kämmen kannattelee simpukkaa. Säe ”aallon laella haahka kahlaa vaahto haihtuu aava vaihtuu” leikittelee äänteellisesti ja visuaalisesti ääniaaltojen ja meren aaltojen edestakaisella, ylösalaisella liikkeellä. Kumpuileva teksti muistuttaa myös silloista, jotka halkovat näkymää. Avautunut käsi ja simpukka symboloivat ympäristön kuulemista ja kuuntelua.

Energiasaareke – Hiilenmustan muistomerkillä on hiiltynyt nuotio, johon on kaiverrettu hiilenmustan värikoodi 0,0,0 sekä sanat ”lempifossiili, ”arkimusta” ja ”pilvimaali”. Vastapäistä energialaitoksen hiilikasaa on poistettu teoksen syntyprosessin aikana. ”Muistomerkki lähestyy hiilikasaa lämmöllä ja rakkaudella sillä ajatuksella, että hiili energiamuotona on poistumassa; se on energiamuotona fossiili. Muistomerkki ihastelee mustan eri sävyjä ja hiilen valtavaa merkitystä elämälle maapallolla”, kertoo Aho.

Pikku Hylkysaari leikkii ajatuksella urbaanista kierrätys- ja löytöpisteestä. Se viittaa läheiseen Hylkysaareen ja meren mukanaan huuhtomiin aarteisiin. Teoksessa on esineiden painaumia ja tekstejä, jotka luokittelevat esineet totutusta tieteellisestä logiikasta poiketen mm. ”näkymättömiin”, ”pisteistä ja viivoista koostuviin”, ”toiveen täyttäviin” ja ”heitettäviin”. Pikku Hylkysaari herättää pohtimaan, mitä jää jälkeen; mitä katoaa ja mitä löytyy?

Heini Aho (s. 1979, Turku) yhdistää veistoksia, installaatioita ja liikkuvaa kuvaa teoksiksi, jotka käsittelevät tilaa ja ympäristön havaitsemista. Työskentelyssään hän lähestyy ilmiöitä, materiaalin lainalaisuuksia ja immateriaalisuutta yhtä aikaa analyyttisesti ja intuitiivisesti. Teoksissa on usein keveyttä, joka voi näyttäytyä ripauksena huumoria, joie de vivreä tai yllättävää vapauden tunnetta tavallisten asioiden edessä. Heini Aho on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2015 ja Turun Taideakatemiasta vuonna 2003. Hänelle myönnettiin William Thuring -säätiön pääpalkinto vuonna 2016.

Teos kuuluu Helsingin kaupungin taidekokoelmaan, jota HAM hallinnoi ja kuratoi.

Lue lisää..

Kartalla

Hae