Hyppää sisältöön

Helsinki Biennaali 2023: Uusia suuntia voi syntyä

Alkaa

11.06.2023

Päättyy

22.10.2023

Helsinki Biennaali esittelee noin 30 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää sekä Suomesta että maailmalta. Tänä vuonna Helsinki Biennaalin päätapahtumapaikat ovat Vallisaari ja HAM Helsingin taidemuseo. Lisäksi taideteokset ja muu biennaaliohjelma levittäytyvät ympäri kaupunkia.

HAMin suurissa kaarihalleissa on esillä teoskokonaisuudet Diana Policarpolta, Bita Razavilta, Tabita Razairelta ja Tuula NärhiseltäINTERPRT-tutkimusryhmältä nähdään teos HAMin ensimmäisen kerroksen galleriatilassa.

“Kun kontaminaatio muuttaa maailman rakentamisen tapoja, voi syntyä yhteisiä maailmoja ja aivan uusia suuntia.”  Anna Lowenhaupt Tsing  

Vuoden 2023 Helsinki Biennaalin nimi Uusia suuntia voi syntyä viittaa antropologi Anna Lowenhaupt Tsingin ajatukseen oppimisesta havainnoimisen kautta. Kiinnittämällä huomiota toisiin ihmisiin, eläimiin, kasveihin, ympäristöön, tietoon ja muuhun ympärillämme olevaan, voimme löytää uusia elämisen tapoja ja sekä lisätä ymmärrystämme maailmastamme.  

Biennaali avautuu kävijöille monialaisen, havainnoivan ja aistivan taiteen kautta. Näyttely kutsuu liikkumaan inhimillisen ja ei-inhimillisen sekä erilaisten mittakaavojen välillä – näkymättömästä tiedosta todellisiin saariin ja kuviteltuihin uusiin maailmoihin. Samalla pohditaan, miten pienet ja huomaamattomat yksityiskohdat saattavat antaa sysäyksen uudenlaiselle toiminnalle ja ajattelulle sekä ihmisen aikaansaannosten, ympäristötuhojen ja teknologian haittavaikutusten korjaamiselle.    

Biennaalinäyttelyn kolme keskeistä käsitettä ovat saastuminen, uusiutuminen ja toimijuus. Ne eivät ole niinkään teemoja, vaan toisiaan leikkaavia risteyskohtia keskusteluille. Itämeri on yksi maailman saastuneimmista vesistöistä, joka on joutunut väkivallan koneistojen ja säännöstelemättömän teollistumisen jätteiden kohteeksi. Miten saastuminen voisi toimia positiivisen muutoksen taustavoimana? Voiko biennaalin rooli olla uudistava? Miten toiminta voisi laajentua tekoälyn pariin? Kuinka nämä käsitteet voivat edesauttaa tulevaisuuden toimintatapojen ja maailmojen uudelleenajattelussa?   

Helsinki Biennaali 2023 kuroo yhteen luonnontieteen ja kosmologian, yliluonnollisen ja keinoälyn sekä tieteistutkimuksen ja tieteisfiktion. Se tutkii ihmisten ja muiden olevaisten välisiä, yhteen kietoutuneita toiminnan tapoja, joista uusia suuntia voi syntyä. 

Kuraattori Joasia Krysa 

kuratoinnin kumppaneinaan Museum of Impossible Forms, TBA21–Academy, Critical Environmental Data, ViCCA @ Aalto ARTS ja AI Entity tekoälytoimija  

Hae