Hyppää sisältöön

Tove Jansson: Juhlat ja Leikki

Alkaa

23.11.2019

Päättyy

29.09.2024

Tove Janssonin freskot Juhlat maalla (1947) ja Juhlat kaupungissa (1947) kuuluvat HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan ja ovat pysyvästi yleisön nähtävillä. Freskojen lisäksi esillä on myös muita Tove Janssonin töitä vaihtuvissa ripustuksissa.

Tove Jansson: Juhlat maalla, 1947 (yksityiskohta). © Tove Janssonin kuolinpesä. Kuva: HAM / Hanna Kukorelli. 

Helsingin kaupungintalossa avattiin vuonna 1947 henkilöstö- ja edustusravintola Kaupunginkellari, jonka seinille tilattiin Tove Janssonilta ajan tavan mukaisesti ”taidekoristelua”. Tilaaja oli apulaiskaupunginjohtaja Erik von Frenckell, Toven hyvän ystävän ja teatterinjohtaja Vivica Bandlerin isä.

Tilausta varten Tove Jansson luonnosteli kaksi kookasta juhla-aiheista seinämaalausta. Suunnitelmien hyväksynnän jälkeen Jansson toteutti varsinaisen maalausurakan nopeasti, kuudessa kuukaudessa. Siinä häntä avusti aluksi konservaattori Niilo Suihko, joka oli opiskellut freskomaalausta Italiassa. Juhlat maalla– ja Juhlat kaupungissa -maalaukset ovat yhdistelmä fresko- ja al secco -tekniikkaa, joiden teknistä toteutusta ideoi myös Toven isä, kuvanveistäjä Viktor Jansson.

Nykyään maalaukset kuuluvat HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan ja ovat pysyvästi yleisön nähtävillä. Galleriatilassa olevat Paavo Tynellin suunnittelemat valaisimet valaisivat freskoja niiden alkuperäisessä sijoituspaikassa Kaupunginkellari-ravintolassa.

Tove Jansson (1914–2001) oli todellinen taiteen monitaituri. Hän oli kuvataiteilija, kirjailija, sarjakuvapiirtäjä, kuvittaja ja käsikirjoittaja, joka parhaiten tunnetaan muumien luojana. HAM esittelee freskojen lisäksi myös muita Tove Janssonin töitä vaihtuvissa ripustuksissa, joiden yhteydessä on usein myös erityisesti nuoremmille vierailijoille sopivaa tekemistä.

Tervehdyttävä Leikki

Tervehdyttävä Leikki -kokonaisuudessa voi tutustua Tove Janssonin Auroran sairaalaan tekemiin maalauksiin ja napata itsestään valokuvan maalausten hahmojen kanssa. Lisäksi tilassa voi pysähtyä ihastelemaan Vaarallinen juhannus -kirjan kuvituksiin perustuvaa animointia tai koota suurista paloista koostuvaa palapeliä. 

Näkymä kokonaisuudesta Tervehdyttävä Leikki. © Moomin Characters™. Kuva: HAM / Sonja Hyytiäinen

Leikki-teoksen taustaa

Vuonna 1955 Helsingin kaupunki järjesti kilpailun, jolla haettiin Auroran sairaalan uuden lastenosastorakennuksen tiloihin seinä- ja kattomaalauksia. Toiveena oli, että erityisesti porras- ja tutkimushuoneen maalaukset olisivat aiheiltaan lasten mielenkiinnon herättäviä. Taideteosten sijoittaminen rakennukseen nähtiin tärkeänä, sillä lapsipotilaiden huomion ohjaaminen muuhun kuin hoitotoimenpiteisiin katsottiin edistävän heidän paranemistaan.

Kilpailuun kutsuttiin aikansa maineikkaita taidemaalareita, Tove Janssonin lisäksi Gösta Diehl, Erik Granfelt, Erkki Koponen ja Onni Oja. Kuvaamataidetoimikunnan mielestä Tove Janssonin ehdotus “Lek” sopi tarkoitukseen parhaiten, ja hän voitti kilpailun porras- ja tutkimushuoneen maalausten toteuttamisesta.

Tove Jansson toteutti seinämaalauksen Leikki Auroran lastensairaalaan vuosina 1955-56. Hän maalasi EEG-huoneen kattoon oravia ja portaikkoon satuhahmoja ja muumeja. 

Tove Jansson oli maalauksia työstäessään 41-vuotias taiteilija, jonka ura oli kovassa nosteessa myös kansainvälisesti. Sairaalan seinämaalaukset olivat valtava urakka Janssonille, joka oli ehtinyt toteuttaa kymmenen vuoden aikana useita suuritöisiä julkisia tilaustöitä, kuten Ravintola Kaupunginkellarin freskomaalaukset.  

Vuonna 1997 Auroran sairaalan lastenosasto siirtyi Lastenklinikalle, jonne maalattiin kopiot seinämaalauksista. Myös vuonna 2018 valmistunut Helsingin Uusi lastensairaala on sisustettu muumiteemalla.  

Tove Jansson: Leikki II, 1955. © Moomin Characters™. Kuva: HAM / Hanna Riikonen.

Tove Jansson ja HAM

Helsingin kaupunki omistaa useita Tove Janssonin julkiseen tilaan eli helsinkiläisiin rakennuksiin toteuttamia maalauksia, jotka kuuluvat HAM Helsingin taidemuseon kokoelmaan. Osa näistä teoksista on aikojen myötä siirretty pois alkuperäiseltä paikaltaan museotiloihin. Kokoelmaan kuuluvat myös Auroran sairaalan seinämaalausten kilpailuluonnokset.


Tove Jansson -tuotteet HAM shopissa

Valikoimaan kuuluu muun muassa kirjoja, julisteita, postikortteja ja palapelejä. Museokauppa Tennispalatsissa palvelee sinua museon aukioloaikojen mukaan, ja verkkokaupassa voit vierailla milloin vain!

Hae