Hyppää sisältöön

Leonard ja Katarina Bäcksbackan kokoelma

Leonard (1892–1963) ja Katarina Bäcksbackan (1894–1976, o.s. Tichonowa) taidekokoelma on museon merkittävin lahjoituskokoelma, jonka esittelyä varten kaupunki avasi Meilahden taidemuseon vuonna 1976. Kokoelman on kerännyt filosofian maisteri Leonard Bäcksbacka yhdessä vaimonsa Katarina Bäcksbackan kanssa. Leonard Bäcksbackan vuonna 1915 perustamasta Taidesalongista tuli yksi Suomen merkittävimmistä gallerioista ja taidekentän vaikuttajista ja kokoelma on saanut alkunsa Taidesalongin pitkäjänteisestä toiminnasta. Jo alusta saakka Taidesalongin ydin on ollut nuorten taiteilijoiden tukeminen ja hyvät suhteet taiteilijoihin. Gallerian taiteellinen linja on pysynyt aikojen saatossa hyvin yhtenäisenä, ja se on aina suosinut maalauksellista ja esittävää väritaidetta.

Leonard Bäcksbacka toimi taiteen piirissä lähes viisi vuosikymmentä ja oli aktiivinen keräilijä. Kokoelma oli huolellisesti valikoitu ja tarkoin harkittu yhtenäinen kokonaisuus, ja Leonard Bäcksbacka uskoi vahvasti kokoelmansa taiteilijoihin. Vähitellen Bäcksbacka alkoi kehitellä ajatusta, että hänen keräämänsä taidekokonaisuus olisi saatava kaikkien nähtäville ja hänen kuolemansa jälkeen Bäcksbackan perilliset päättivät tarjota kokoelmaa Helsingin kaupungille. Katarina Bäcksbacka jatkoi kokoelman kartuttamista miehensä poismenon jälkeen ja kokoelma laajeni entisestään, kun siihen sisällytettiin myös suomalaisten kuvanveistäjien töitä. Bäcksbackojen keräämä kokoelma tarjoaa kattavan ja korkeatasoisen läpileikkauksen 1900-luvun alkupuolen suomalaiseen taiteeseen, mutta heijastelee myös Bäcksbackan käsitystä siitä mikä on ollut tärkeää.

Kokoelma koostuu pääosin 1900-luvun suomalaisesta taiteesta ja monet teoksista lukeutuvat suomalaisen taiteen helmiin. Teosten tekijät, esimerkiksi Tyko Sallinen, Marcus Collin, Jalmari Ruokokoski ja Ellen Thesleff kuuluvat taidehistoriamme merkittävimpiin taiteilijoihin. Suomalaisen taiteen lisäksi kokoelmaan kuuluu myös 1930-ja 1940-lukujen ranskalaista taidetta. Alun perin 448 taideteosta käsittänyttä kokoelmaa on täydennetty lisälahjoituksella vuonna 1977, kun siihen liitettiin 57 Marcus Collinin pastellikuvitusta Aleksis Kiven Seitsemään Veljekseen.

Hae