Vapaa 90
Vapaan Taidekoulun 90-vuotisnäyttely HAMissa on maalaustaiteen juhlaa. Näyttely esittelee koulun 90-vuotista historiaa ja sen merkitystä suomalaisen maalaustaiteen ja modernismin kehityksessä. Koulun alkuajoista kohti nykypäivää etenevä näyttely tuo esiin taiteilijoiden välisiä yhteyksiä ja sitä erityistä henkeä, joka kantaa läpi Vapaan Taidekoulun yhdeksän vuosikymmenen.

elga sesemann: omakuva keltaisen ruukun kanssa, 1943. Kuva: ham/hanna kukorelli
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 taidemaailman vaikuttajan ja mesenaatin Maire Gullichsenin aloitteesta tarjoamaan vaihtoehdon akateemiselle taideopetukselle. Se muistutti Pariisin vapaita akatemioita ja oli alusta asti modernin maalaustaiteen puolustaja Suomessa. Koulun kehitys on kulkenut konkretismista ja abstraktista värimaalauksesta kohti nykymaalauksen moninaisuutta.
Vapaan Taidekoulun historiaa ja siellä opiskelleita ja opettaneita taiteilijoita lähestytään Leonard ja Katarina Bäcksbackan lahjoituskokoelman kautta, joka muodostaa HAMin ja kaikkien helsinkiläisten yhteisen taidekokoelman sydämen. Heidän vuonna 1915 perustamansa Taidesalonki esitteli toimintansa aikana useita Vapaassa Taidekoulussa vaikuttaneita taiteilijoita, joiden teoksia Bäcksbackat hankkivat myös kokoelmaansa.
Näyttelyssä on esillä 60 teosta 39 taiteilijalta. Taiteilijat ovat Tor Arne, Päivi Björkenheim, Yngve Bäck, Erik Creutziger, Carolus Enckell, Torger Enckell, Maire Gullichsen, Hjalmar Hagelstam, Ester Helenius, Pekka Hepoluhta, Erkki Hienonen, Kauko Hämäläinen, Jani Hänninen, Tove Jansson, Auli Järvelä, Ole Kandelin, Erkki Kulovesi, Anitra Lucander, William Lönnberg, Elina Merenmies, Thomas Nyqvist, Mikko Oinonen, Paavo Paunu, Outi Pienimäki, Unto Pusa, Ilmari Rautio, Pekka Ryynänen, Janne Räisänen, Sigrid Schauman, Sulho Sipilä, Elga Sesemann, Per Stenius, Mari Sunna, Tapani Tamminen, Timo Valjakka, Sam Vanni, Rafael Wardi, Carl Wargh ja Reijo Viljanen.
Näyttelyn kuraattoreina toimivat Satu Metsola ja Timo Valjakka.
Näyttely toteutetaan yhteistyössä Vapaan Taidekoulun kanssa.
Näyttelyn teoksia






Näyttelynäkymiä



