Skip to content

Paradisdagen

12:00 - 18:30

Museet är bräddfyllt med intressanta diskussioner, uppträdanden, musik och konstverkstäder, inspirerade av utställningen Tove Jansson – Paradiset. Program för hela familjen, vänner och enskilda besökare. Mer information och exakt program nedanför. Kom ihåg också den andra Paradisdagen 1.3.2025.

Hela programmet är inkluderat i inträdet till museet. 

Muminanimationer

HAM-salen, kl. 12–13.30, språk: finska, svenska och engelska

För barn och muminvänner visas två animationer, Hur gick det sen? och Vem ska trösta Knyttet? I salen kan du antingen sitta på en kudde på golvet eller på en stol och se de älskade muminberättelserna väckas till liv. Animationerna visas på finska kl. 12–12:30, på svenska kl. 12:30–13 och på engelska kl. 13–13:30. Det finns 80 sittplatser och de fylls i turordning inför föreställningen. Barn under 10 år i vuxens sällskap.

Hur gick det sen?

Mumintrollets färggranna resa genom Mumindalen är full av överraskningar när han och Mymlan letar efter Lilla My som försvunnit. Den animerade berättelsen baseras på Tove Jansson bilderbok som kom ut 1952. Tove Jansson läser själv berättelsen på svenska.

Åldersgräns: ingen

Längd: 12:15 min

Uppläsare: Anne Nilsen (finska), Tove Jansson (svenska), Sophia Jansson (engelska)

Producenter: Pikkukala, Moomin Characters

Vem ska trösta Knyttet?

Ensamma Knyttet lär sig besegra sin rädsla när han måste rädda Skruttet ur Mårrans klor. Den tidlösa berättelsen om mod och vänskap baseras på Tove Jansson bilderbok som kom ut 1960. Tove Jansson läser själv berättelsen på svenska.

Åldersgräns: 7

Längd: 16:44 min

Uppläsare: Anne Nilsen (finska), Tove Jansson (svenska), Sophia Jansson (engelska)

Producenter: Pikkukala, Moomin Characters

Skidit presenterar: Hattifnattdisko

HAM-salen, kl. 14–16, boka plats i förväg!

Det surrar och brummar i Hattifnattarnas sinneslandskap. Vi blir superladdade tillsammans med Timo Kaukolampis elektroniska DJ-paket och dansläraren Emmi. Vi trampar och stampar på den öde ön och testar en glad regndans under åskhimlen. Vi knastrar och lever om av alla krafter.

Begränsat antal festdeltagare, så se till att boka din plats i förväg. Du kan antingen boka den första eller den andra timmen. Visa upp din bokningsbekräftelse i dörren. Barn deltar i vuxens sällskap. Max fyra barn per vuxen. Let’s baila!

Boka plats för kl. 14–15 här.

Boka plats för kl. 15–16 här.

Filmvisningar: Tove och Haru – de ensammas ö

Tove: HAM-salen, kl. 16:50-18:30, textat på engelska

Haru – de ensammas ö: I Konstverkstaden, kl. 16–16.44 (uppläst på finska) och kl. 17–17.44 (uppläst på svenska)

Få en inblick i Toves liv genom filmerna.

I HAM-salen kan du antingen sitta på en stol eller en sittsäck. Det finns 80 sittplatser och de fylls i turordning inför föreställningen. I Konstverkstaden finns 50 sittplatser och de fylls också i turordning.

Kom i tid! Dörrarna är stängda under filmerna.

Tove

Tove är ett fängslande drama om den världsberömda konstnärens skapande energi och hennes sökande efter identitet och frihet.

Åldersgräns: 12

Längd: 100 min

I huvudrollerna: Alma Pöysti, Krista Kosonen, Shanti Roney. Regi: Zaida Bergroth. Helsinki-filmi.

Haru – de ensammas ö

Dokumentär om Tove Janssons och konstgrafiker Tuulikki Pietiläs somrar ute på Klovharun i Finska viken 1970–1991.

Åldersgräns: ingen

Längd: 44 min

Uppläsare: Birgitta Ulfsson. Regi: Kanerva Cederström och Riikka Tanner. Lumifilm Oy.

Paradisverkstad: paradisväxter

I Konstverkstaden: kl. 12–15

Kom och måla fantasiväxter med tusch! Du kan delta när du vill i verkstaden Varje deltagare får teckna i 30 minuter så att så många som möjligt kan delta. Tidigare kunskaper behövs inte och barn under 10-år i vuxens sällskap.

Guider på plats: snacka om konsten!

Tove Jansson – Paradiset -utställningens övre våning, kl. 12–13.45

Tove Jansson – Paradiset -utställningens nedre våning, kl. 12–14 och kl. 16–18

Stanna upp en stund för att prata om konstverken och utställningens teman. Tre guider finns på plats bland konstverken på Paradisutställningen. Du känner igen guiderna på jackan och märket på bröstet.

Diskussion: Tove och monumentalmålningarna

Tove Jansson – Paradiset -utställningens övre våning, kl. 14–15, språk: finska

Vilken roll spelade den offentliga konsten i Toves Janssons liv? Hur var det att arbete med monumentalmålningar på Janssons tid?

Filosofie doktor Tuula Karjalainen och Johanna Ruohonen diskuterar. Karjalainen är konsthistoriker, kurator och fackboksförfattare från Helsingfors. Hennes verk omfattar bl.a. Tove Jansson – arbeta och älska (2013, översättning av Hanna Lahdenperä). Hon har även arbetat som museichef för Helsingfors konstmuseum och Museet för nutidskonst Kiasma.

Ruohonen är konsthistoriker från Helsingfors. Hon har fördjupat sig i den finländska konstpolitiken och den offentliga målarkonsten efter krigen. Ruohonens artikel Tove Janssons offentliga målningar (2024, översättning av Tapani Ritamäki) ingår i publikationen om Tove Jansson – Paradis utställningen. Hon arbetar som chef för Konsthemmet Kirpilä och specialexpert vid Finska kulturfonden. 

Diskussionen leds av Tove Jansson – Paradis -utställningens kurator Heli Harni. För lyssnarna finns fällstolar och diskussionen förs på finska.

Dansverk: Unga dansare från Tanssivintti

Tove Jansson – Paradis -utställningens övre våning, kl. 17.30–18

Verk av gruppen Unga dansare från Tanssivintti med Sara Grotenfelt som koreograf.

Verket framförs inne i Tove Jansson – Paradis -utställningen och dansarna rör sig mitt bland verken och besökarna.

Teknings- och skrivpunkter: kärleksbrev och serier

Tove Jansson – Paradiset -utställningens övre och undre våning, kl. 12–18.30

På utställningens nedre våning kan du skriva kärleksbrev till den viktigaste personen i ditt liv. I konstkärran hittar du skrivpapper, pennor och kuvert. I utställningssalen finns ett uppförstorat brev av Tove till Vivica där texten genomkorsas av förtjusande teckningar.

På utställningens övre våning kan du teckna din egen serie. I konstkärran hittar du papper, pennor, teckningsunderlag och instruktioner.

Gör en avstickare till konstkärran när det passar dig bäst! Barn i vuxens sällskap.

Finnkinos kafé-bar

På andra våningen i Tennispalatset kl. 12–21.

Njut av kaffe och kaka eller pärlande skumpa i den trivsamma kafé-baren till musik som Tove Jansson inspirerades av. I Finnkinos kafé-bar hittar du både något salt och något sött att äta.

Sök