Hyppää sisältöön

Jere Vainio: Haukkoen siedettäviä etäisyyksiä

HAM gallerian näyttelyssä Jere Vainio venyttää luonnonkorkin materiaalina kiinnostaviin uusiin ulottuvuuksiin niin kuvanveistossa kuin taidegrafiikassakin.

Alkaa

07.09.2024

Päättyy

03.11.2024

Kehollisten ja käytännöllisten ominaisuuksien narratiivi johtaa uusarkeologiseen uudelleenlöytämiseen ja uudelleentulkintaan, jossa kannibalisaatio ilmaantuu materiaalin ja prosessin kautta. Viimeistelemättömyys ja tekninen tarkkuus luovat kontrasteja. Kerrostaen haurautta ja vahvuutta. Ilman paikan ja apulaitteiden kahleita. Prosessit ovat suunnanmuutos ja hurmio. Ne käynnistävät nomadisen, vähemmän rajoittavan liikkeen.

Jere Vainio on paneutunut tutkimaan ja kehittämään kierrätettyjen viinipullonkorkkien käyttöä ekologisesti kestävänä veistosmateriaalina. HAMin näyttelyssä hän venyttää korkkimateriaalin mahdollisuuksia mielenkiintoisiin uusiin ulottuvuuksiin kuvanveiston ja taidegrafiikan puitteissa. Tekstiilien ja veistosten vuoropuhelua luovat teokset kyseenalaistavat tuotantoon, resursseihin ja logistiikkaan kohdistuvia odotuksia taiteellisessa ja päivittäisessä kontekstissa. Vainio tutkii mahdollisuuksia ja etsii vaihtoehtoisia reittejä tavallisuudessa kehittäen samalla materiaalin käyttäytymistä hyödyntäviä tekniikoita. Näin syntyvät ratkaisut ovat materiaalisesti ja käsitteellisesti omalaatuisia.

”Irrottautuminen teollisista prosesseista tietyssä ympäristössä tai tietyillä välineillä on minulle tärkeää. Yritän löytää säästäväisempiä ja ekologisempia vaihtoehtoisia tapoja, joilla voi torjua luovaan työhön mahdollisesti vaikuttavaa fyysisen ja henkisen painolastin raskasta taakkaa.”

Jere Vainio Instagramissa.

Näyttelyä tukevat Paulon säätiö ja Taiteen edistämiskeskus (Taike). Kiitos Cove Park -residenssi ja Saastamoisen säätiö.

Vuonna 2024 kaikkia HAM gallerian näyttelyitä tukee Museovirasto.

Hae